PODRĘCZNIKI SP 2023/2024
Zestawy podręczników i ćwiczeń obowiązujące w roku szkolnym 2023/2024
PODRĘCZNIKI SP 2023/2024 - KLIKNIJ ABY POBRAĆ
Uroczystość zakończenia roku szkolnego 2022/2023
Kolejny rok szkolny za nami. Francuski pisarz Wiktor Hugo, powiedział: „Życie składa się z przywitań i pożegnań”. Dla uczniów klas 8 Salezjańskiej Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Przemyślu zakończył się właśnie pewien etap w ich życiu. Wielu z nich pójdzie w swoją stronę, zaczynając nowe życie w wybranej przez siebie szkole ponadpodstawowej. Niektórzy jednak mamy nadzieję, że zostaną w naszej szkole na dłużej i już we wrześniu rozpoczną naukę w naszym Salezjańskim Liceum Ogólnokształcącym.
Z okazji kończącego się roku szkolnego najpierw wzięliśmy udział w uroczystej Mszy Świętej celebrowanej przez ks. Mateusza Papierza, a następnie Ks. Dyrektor Zenon Latawiec oraz wychowawcy poszczególnych klas wręczyli uczniom świadectwa z wyróżnieniem. Zwieńczeniem uroczystego zakończenia roku szkolnego 2022/2023 była przygotowana przez uczniów klasy II LO okolicznościowa akademia. W części artystycznej – na wesoło, uczniowie w zabawny i przewrotny sposób pokazali, że czas spędzony w szkole nie był nudny.
Życzymy wszystkich uczniów udanych i bezpiecznych wakacji, pełnych wrażeń i słonecznej pogody. Aby w trakcie ich trwania nabrali siły i energii na nadchodzące od września wyzwania
#laboratoriaprzyszlości
DZIEŃ SZPINAKU
Dziś w naszej szkolnej kuchni dominował kolor zielony, a to za sprawą szpinaku, który posiada duże wartości odżywcze.
Pan Maciej Łabuński- właściciel restauracji BOSKO, który poprowadził zajęcia kulinarne przyrządził z dziećmi wspaniały koktajl owocowy, którego głównym składnikiem był oczywiście szpinak.
Nabywanie wiedzy w praktycznym działaniu jest jednym z najlepszych sposobów uczenia się. Możliwość samodzielnego wykonania pracy sprawia ,że nawet mniej lubiany produkt w połączeniu z innymi bardzo smakuje, o czym przekonali się uczestnicy warsztatów.
A. Jasińska-Lisowska
American cookies- angielski w kuchni
Jak kończyć rok szkolny, to na słodko. Dziewczyny z klasy 6 postanowiły umilić sobie i swoim kolegom z klasy jeden z ostatnich dni przed wakacjami i upiekły pyszne ciasteczka amerykańskie w naszej szkolnej kuchni. Jako zadanie domowe dziewczyny musiały przetłumaczyć z angielskiego na polski treść przepisu. 80 ciastek zniknęło błyskawicznie, ale wspaniały zapach unosił się jeszcze przez dłuższy czas. Ciekawe co dla koleżanek z klasy przygotują po wakacjach ich koledzy?;)
B. Brożyniak
Zwiedzanie Podziemnej Trasy Turystycznej w Przemyślu
W dniu 20 czerwca 2023 r.uczniowie klas 4-6 SP pod opieką wychowawców uczestniczyli w wyjściu, którego celem było poznanie historii Przemyśla. W tym celu odwiedziliśmy niedawno otwartą Podziemną Trasę Turystyczną w Przemyślu. Nowa przemyska atrakcję promowana jest pod hasłem "Złoty wiek miasta. Jak Przemyśl stał się bogaty, piękny i sławny", ponieważ scenografia trasy i wszystko co się znajduje w trakcie jej zwiedzania, opisuje w atrakcyjnej i interaktywnej formie renesansowe miasto złotego wieku. Była to okazja aby zobaczyć jak niegdyś żyli mieszkańcy oraz samo miasto na przestrzeni wieków. Na koniec naszego zwiedzania uczniowie mieli okazję raczyć się orzeźwiającymi lodami z okolicznych lodziarni i cukierni.
Ł.Panyło
ŚWIĘTO RODZINY
Rodzina jest najważniejsza, radości życia rodzinnego są najpiękniejsze na świecie, a radość jakiej doświadczają rodzice na widok swych dzieci jest nieoceniona.
W dniu 16 czerwca uczniowie kl.1 przedstawili montaż słowno- muzyczny z okazji DNIA MATKI I OJCA. Była to wspaniała okazja do spędzenia razem miłych chwil, do wspólnej zabawy, a przede wszystkim do złożenia podziękowań rodzicom za pomoc, dobre słowo i miłość, której nic nie zastąpi. Program artystyczny był najwspanialszym prezentem dla kochanych rodziców.
A. Jasińska-Lisowska
Podsumowanie konkursu „KANGUR MATEMATYCZNY”
W czwartek 16 marca 2023 r. 51 uczniów z naszej szkoły zmierzyło się z wyzwaniem matematycznym. Wzięli oni udział w XXXIII edycji Międzynarodowego Konkursu Kangur Matematyczny w czterech kategoriach: klasa 2 "Żaczek" klasy 3 i 4 – „MALUCH”, klasy 5 i 6 – „BENIAMIN” oraz klasy 7 i 8 – „KADET”.
Konkurs wywodzi się z Australii, gdzie został zainaugurowany w latach osiemdziesiątych przez światowej sławy popularyzatora matematyki Petera O'Hallorana. W Europie został po raz pierwszy zorganizowany w 1990 roku we Francji. W 1992 roku konkurs został „przywieziony" z Paryża do Torunia przez dwóch matematyków z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika – dr. Pawła Jarka i dr. Mirosława Usckiego.
Międzynarodowy Konkurs "Kangur Matematyczny" to największy międzynarodowy konkurs adresowany do uczniów wszystkich typów szkół. Głównym organizatorem jest Towarzystwo Upowszechniania Wiedzy i Nauk Matematycznych w Toruniu. Patronat nad konkursami sprawuje Wydział Matematyki i Informatyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
W konkursie przyznawane są następujące nagrody: główne dla laureatów, (1 promil uczestników) - nagrody I stopnia za bardzo dobry wynik (1 procent uczestników) - nagrody II stopnia za wyróżnienie (10 procent uczestników).
Cieszymy się, że uczniowie z naszej szkoły każdego roku biorą udział w konkursie, ponieważ to udowadnia, że logiczne myślenie i przyswojenie wiedzy matematycznej jest dla nich ważne
i zaowocuje w dorosłym życiu.
Prezentujemy tegoroczną listę zwycięzców:
Kategoria Maluch (klasa 4 SP):
-
Michał Koman - wynik bardzo dobry
-
Natalia Stadnik – wyróżnienie
Kategoria Beniamin (klasa 5 SP):
-
Katarzyna Matłoka – wyróżnienie
Kategoria Beniamin (klasa 6 SP)
-
Kinga Kruk – wyróżnienie
Kategoria Kadet (klasa 8 SP):
-
Marek Krzeszowski – wyróżnienie
-
Antoni Radochoński - wyróżnienie
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
M. Czekierda
Lodowy angielski.
Wkrótce wakacje, czas któremu często towarzyszą zagraniczne podróże. Kiedy za granicą przyjdzie chęć na lody dla ochłody, będzie potrzebna znajomość języka angielskiego. Nasi uczniowie z klasy 1 SP z pewnością będą już potrafili zamówić po angielsku lodowe desery, nawet dla całej rodziny. Poradzą sobie z wyborem różnych smaków i lodowych dodatków. Tę umiejętność doskonalili na lekcji języka angielskiego, połączonym z własnoręcznie robionymi lodami z ciastoliny, sprzedawanymi w zabawkowych lodziarniach.
E. Winiarczyk