Mikołajkowo-świąteczna wycieczka klas 6 i 7
Ostatni przedświąteczny dzień nauki uczniowie z klasy 6 i 7 spędzili razem ze swoimi wychowawczyniami i p. Rafałem m.in. na wspólnej zabawie w Parku Trampolin Grawitacja w Rzeszowie. Dwie godziny obfitowały w szaleństwa na trampolinach, skoki z wieży do piankowego basenu, czy też sprawdzanie swojej kondycji na różnych przeszkodach na nowoczesnym parku linowym podwieszonym nad całą salą. Śmiałkowie, którzy się odważyli pokonać tą trasę, pokonując swoje lęki i strachy, wykazali się sporą odwagą i siłą fizyczną.
Kolejną atrakcją dnia była wizyta w Teatrze Maska, w którym uczniowie obejrzeli przedstawienie pt. „Opowieść wigilijna”. Spektakl był pełną rozmachu, stylową, zrealizowaną w wiktoriańskim klimacie adaptacją opowiadania Karola Dickensa pod tym samym tytułem. Efekty wizualne sprawiły ogromną niespodziankę, wywierając na widzach duże wrażenie.
Wspólnie spędzony czas był bezcenny, a wspomnienia pozostaną z nami na długo. Film z relacją z wycieczki dostępny na stronie https://www.facebook.com/zssalez/
B.Brożyniak
WARSZTATY CZEKOLADOWE
W dniu 13 grudnia uczniowie klas 1-3 mieli okazję uczestniczyć w WARSZTATACH CZEKOLADOWYCH, które poprowadziła FIRMA ARTYSTYCZNA - AKADEMIA PANA KRÓLIKA Z Włocławka.
Uczestnicy samodzielnie tworzyli czekoladowe łakocie w kształcie choinki, a następnie przyozdabiali je kolorowymi dodatkami takimi jak:suszone owoce, kolorowe posypki waflowe i cukrowe, cukierki w kolorowej polewie,żelki itp. Na zajęciach uczniowie poznali tajemniczą historię pierwszego użycia kakao oraz podróży czekolady od ziarna po tabliczkę. Dodatkową atrakcją była fontanna czekoladowa, która wzbudzała wielkie zainteresowanie. Warsztatom towarzyszyła wspaniała atmosfera i satysfakcja z samodzielnie wykonanego arcydzieła.
A. Jasińska-Lisowska
„Święty Mikołaju, dzieci już czekają…"
6 grudnia to data, którą zna każde dziecko. Mikołajki już na stałe wpisały się w szkolny kalendarz . W tym roku również nie zabrakło radości i uśmiechów. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego w strojach aniołków i Świętego Mikołaja odwiedzili uczniów zarówno tych najmłodszych jak i starszych, częstując słodkościami. Wszyscy uczniowie ubrani byli w tym dniu w stroje z akcentem mikołajkowym. Magia zbliżających się świąt zawitała już w progi naszej szkoły.
PROJEKT ETWINNING – nasze szkoły.
Uczniowie klas 3 i 4 biorący udziałw projekcie eTwinning "Meeting new friends" wykonali kolejne zadanie projektowe. Wraz z uczniami ze szkoły hiszpańskiej i włoskiej nagrali filmiki prezentujące w języku angielskim swoje szkoły. Na kolejnych zajęciach grupa projektowa dyskutowałanad podobieństwami i różnicami w trzech szkołach.
Nasi uczniowie z dużym zaangażowaniem nagrali filmik, w którym w ramach projektu eTwinning, zaprezentowali w języku angielskim swoją szkołą uczniom z dwóch szkół współtworzących projekt.
Celem tego zadania było rozwijanie kompetencji językowych w języku angielskim, przełamywanie barier językowych oraz budzenie zainteresowania innymi kulturami poprzez poznanie szkół partnerskich.
Nasi partnerzy z Hiszpani, w nagranym przez siebie filmiki z dużą energią zaprezentowali nam swoją szkołę – Colegio de San Fernando w miejscowości Lorca. Miejsce nauki naszych kolegów i koleżanek bardzo nam się spodobało. Materiał filmowy stanowił okazję do przedyskutowania różnic i podobieństw w naszych szkołach. Wspólne zadanie okazało się czynnikiem motywującym do dalszego wykorzystywania języka angielskiego w realnym kontekście.
E. Winiarczyk
Wycieczka klasy 4 SP
28 listopada uczniowie klasy 4 SP udali się na wycieczkę do Rzeszowa. Pierwszym punktem programu były warsztaty w Pijalni Czekolady M. Pelczar Chocolatier. Na miejscu czekało na dzieci wiele czekoladowych i słodkich niespodzianek.
Warsztaty rozpoczęły się prelekcją na temat produkcji czekolady od ziarenka do tabliczki. Następnie uczniowie mieli okazję zrobić własnego, czekoladowego lizaka oraz zaprojektować i ozdobić tabliczkę czekolady według własnego pomysłu.
W trakcie warsztatów odbyła się degustacja różnych rodzajów czekolad , a ich uzupełnieniem był film Pochodzenie kakao oraz Historia kakao i czekolady.
Na zakończenie wizyty w Fabryce i Pijalni Czekolady dzieci wzięły udział w konkursie dotyczącym procesu powstawania czekolady, podczas którego wylosowany został Złoty Bilet do wykorzystania w Pijalni Czekolady. Po słodkich atrakcjach dzieci otrzymały dyplom za udział w warsztatach oraz wyprodukowane własnoręcznie czekolady i lizaki.
Kolejnym punktem programu była wizyta w Multikinie i obejrzenie mądrej, pełnej humoru i czarującej animacji ,,Nel i tajemnica kurokota”.
Ta słodka wycieczka na długo zostanie w naszej pamięci.
Izabela Szozda
Wszystko w trosce o rozwoj naszych uczniów ...
Dnia 30 listopada 2022 r. odbyła się uroczystość otwaracia oraz poświęcenia nowej klasopracowni oraz sali aktywności fizycznej. W ramach "Laboratoriów Przyszłości" w trosce o wszechstyronny rozwój naszych uczniów uruchomiono pracownię przeznaczoną do realizacji zajęć kulinarnych, w ramach której będzie prowadzona "Akademia Zdrowego Smakosza".
Powiatowy Konkurs Wiedzy "1 z 10"
Dnia 25 listopada 2022 r. w naszej szkole odbyła się pierwsza edycja Powiatowego Interdyscyplinarnego Konkursu Wiedzy “1 z 10”. Ta wzorowana na telewizyjnym teleturnieju forma rywalizacji miała za zadanie wyłonić ucznia najlepiej orientującego się w zagadnieniach z najróżniejszych dziedzin wiedzy. Konkurs dedykowany był dla uczniów klas 8 z terenu powiatu przemyskiego. Prowadzący, p. Krzysztof Mazur zadawał przygotowane przez komisję konkursową pytania z następujących dziedzin: biologia, geografia, przyroda, historia, informatyka, język polski, matematyka, muzyka oraz plastyka. Nad prawidłowym przebiegiem rywalizacji czuwała komisja w składzie: p. Aneta Szymańska oraz p. Ewa Tatarska.
Po dwóch rundach, w finale zaprezentowali się: Michał Pszonak i Gabriela Kuczkowska (Salezjańska Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Przemyślu) oraz Zuzanna Falger (Szkoła Podstawowa nr 11 w Przemyślu). Niektórzy odważnie wyznaczali do odpowiedzi samych siebie, inni woleli godzić w przeciwnika. Ostatecznie zwyciężczynią pierwszego Powiatowego Interdyscyplinarnego Konkursu Wiedzy “1 z 10” została Zuzanna Falger reprezentująca Szkołę Podstawową nr 11 w Przemyślu. Miejsce drugie zajął Michał Pszonak, a trzecie Gabriela Kuczkowska reprezentujący Salezjańską Niepubliczną Szkołę Podstawową w Przemyślu.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody pocieszenia, finaliści dodatkowo drobne upominki, a zwyciężczyni – specjalnie wykonaną na tę okazję statuetkę.
Ocenie Komisji konkursowej podlegał także doping przygotowany przez reprezentacje uczniów poszczególnych szkół. Nagrodę specjalną „za najlepszy doping” otrzymała reprezentacja Szkoły Podstawowej nr 16 w Przemyślu.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !
Ł.Panyło
Wycieczka klasy 5 SP do Rzeszowa
W dniu 23 listopada 2022 r. ramach zbliżającego dużymi krokami dnia św. Mikołaja klasa 5 SP wybrała się na wycieczkę do Rzeszowa. Pierwszą jej część stanowiły słodkie warsztaty w Pijalni Czekolady Firmy M.Pelczar Chocolatier w Millenium Hall, podczas których zapoznano uczniów z procesem powstawania czekolady „od ziarna do tabliczki czekolady” degustując przy tym różne jej rodzaje. Podsumowaniem tej części było wykonanie przez każdego ucznia własnej tabliczki czekolady oraz czekoladowego lizaka. Na koniec nie zapomnieliśmy także o zakupie tych słodkości w firmowym sklepie. Po tak mile spędzonym przedpołudniu udaliśmy się do parku trampolin „Grawitacja" gdzie młodzież miała okazję sprawdzić swoją kondycję fizyczną, pokonując liczne przeszkody i trampoliny. Po tak przyjemnie spędzonym i pełnych wrażeń chwilach uczniowie posilili się prawdziwą włoską pizzą zaserwowaną przez pracowników parku.
Ł.Panyło