WARSZTATY WIELKANOCNE W MUZEUM NARODOWYM ZIEMI PRZEMYSKIEJ pt. STÓŁ WIELKANOCNY I JEGO ATRYBUTY
Święta Wielkanocne to czas kiedy na stołach oprócz święconki, ciepłych i zimnych dań, królują puszyste babki i kolorowe mazurki. Pyszne, świąteczne smaki i zapachy towarzyszyły również naszym kucharzom z klasy trzeciej, którzy pod opieką wychowawcy oraz Pani Ewy i Pani Sylwii mieli możliwość pieczenia wielkanocnych babeczek.
Dzieci najpierw dowiedziały się z czego zrobione jest ciasto, a później dodawały składniki, wypełniły ciastem foremki, ozdabiały lukrem i czekoladą oraz różnymi posypkami, potem czekały na wypieczenie pysznych, świątecznych babeczek.
Kiedy wypieki rumieniły się w piekarniku, uczniowie udali się do sali konferencyjnej muzeum na wykłady. Prowadząca pani Ewa przedstawiła tradycyjne obrzędy związane z Wielkanocą i poprzedzającym ją Wielkim Tygodniem. Uczestnicy dowiedzieli się także jak przygotować wielkanocny stół i dlaczego nieodzowne jest umieszczenie na nim czerwonej kraszanki i zielonej rzeżuchy.
Wspaniała dawka wiedzy pozwoli wszystkim uczniom pomóc w przygotowaniu świątecznego śniadania.
A. Jasińska-Lisowska