Ta strona używa plików cookies. Przeglądając tę stronę zakceptuj ich używanie lub wyłącz zapisywanie cookies w ustawieniach przeglądarki.

Nie pokazuj więcej tego komunikatu.
Powered by ZSSalez

Najnowsze zdjęcia

SALEZJAŃSKIE PUBLICZNE LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE

SALEZJAŃSKA NIEPUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA

BOMBKA 3D

       Świąteczny klimat w pełni, a więc inspiracje są świąteczne. Klasa druga znów zaskakuje pomysłowością i zaangażowaniem- wykorzystując sprzęt zakupiony w ramach realizacji projektu LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI wyprodukowała bombkę 3d, którą następnie ozdobiła stosując różnorodną technikę.

A. Jasińska-Lisowska

DZIEŃ BABCI I DZIADKA

          BABCIA I DZIADEK to słowa, które każdemu dziecku kojarzą się z ciepłem, miłością i wszystkim, co najlepsze. Dlatego uczniowie kl.2 zaprosili swoje babcie i dziadków na uroczystość z okazji ich święta. Dzieci od samego rana z niecierpliwością wyczekiwały zaproszonych gości.
W przepięknej scenografii oraz wyjątkowej atmosferze wnuczęta wspaniale wystąpiły przed bliskimi. Następnie zaprosiły babcie i dziadków na słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców, aby w szczególny sposób okazać swoim bliskim szacunek i podziękować za miłość, cierpliwość i zrozumienie.
To była wyjątkowa uroczystość, pełna uśmiechu, radości i dumy.
Szczęśliwe i rozpromienione twarze babć i dziadków dały wyraz tego, jak ważne są takie spotkania i chwile spędzone wspólnie z wnukami.

A. Jasińska-Lisowska

DZIEŃ HERBATY

          15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty.
          Istnieje wiele legend mówiących o sposobie poznania herbaty. Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się w liście Jana Kazimierza do żony Marii. Początkowo herbata traktowana była jako zioło lecznicze. Kultura picia herbaty zawitała do polskich zwyczajów w XVII w i trwa do dziś.
Herbata w Polsce jest najczęściej pitnym gorącym napojem. Pojawia się na naszych stołach bardzo często. Jest bardzo lubiana przez uczniów klasy drugiej, którzy w szkolnej kuchni delektowali się różnymi smakami tego napoju.

A. Jasińska-Lisowska

Nowy projekt eTwinning : „KIDS LEARNING TOGETHER”

         W roku szkolnym 2023/2024 realizujemy kolejny projekt eTwinning. W projekcie „KIDS LEARNING TOGETHER” uczestniczą chętni uczniowie z klasy 2, 3 i 4  Salezjańskiej Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Przemyślu oraz z klasy 3 Colegio San Fernando w miejscowości Lorca w Hiszpanii. Podejmowane zadania projektowe mają na celu umożliwienie dzieciom praktycznej i ciekawej nauki języka angielskiego, przy jednoczesnym poznaniu kultury innego kraju.

E. Winiarczyk

PIERWSZE ZADANIE W PROJEKCIE „KIDS LEARNING TOGETHER”

          Pierwszym zadaniem projektowym, które zakończyło się sukcesem była wymiana listów między uczniami obu szkół partnerskich. Uczestnicy projektu pisząc listy, ćwiczyli to co już potrafią wyrazić w języku angielskim. Pisali o swoich zainteresowaniach, wieku, wyglądzie, ulubionym kolorze, zwierzątku, itp. Następnie  listy zostały ręcznie ozdobione,  opatrzone wywołanym lub wydrukowanym zdjęciem i wysłane tradycyjną pocztą. Otrzymanie i przeczytanie listów od dzieci z innego kraju dostarczyło wszystkim wiele radości i emocji. Wymiana listów oprócz okazji to realnego użycia języka obcego, to również lekcja otwartości oraz zainteresowania światem i drugim człowiekiem.

                                                                                                                                                    E. Winiarczyk

 

Operacja RADOŚĆ i Szkolny przegląd kolęd

          Miał serce bez granic, dlatego, że wszelkie granice, które były przed nim i które wydawało się, że go zatrzymają, pokonywał.

        Jak co roku w naszej szkole obchodziliśmy wspomnienie apostoła wśród młodzieży, opiekuna uczniów oraz założyciela zgromadzeń zakonnych, który wyciągnął rękę do dzieci ulicy i sprawił, że wraz z nim dzień w dzień poświęcali czas na naukę, zabawę oraz modlitwę. To właśnie nasz opiekun Święty Jan Bosko.

         W celu upamiętnienia rocznicy Jego śmierci, która przypada na 31 stycznia, społeczność naszej szkoły wspólnie uczestniczyła 26 stycznia w Mszy Św. ku czci Św. Jana Bosko, a uczniowie klasy 7 szkoły podstawowej i 1B liceum przygotowali akademię pt.: Operacja RADOŚĆ, w której udowodnili, że nasz opiekun, patron młodzieży jest obecny wśród nas - uczniów i wspiera nas każdego dnia. 

       

               W drugiej części naszego spotkania w szkolnej auli mogliśmy wysłuchać różnych interpretacji kolęd polskich w wykonaniu uczniów naszej szkoły z klas 4-8 SP. Tym świątecznym akcentem przypieczętowaliśmy kończący się okres śpiewania kolęd.

B. Brożyniak

Konkurs z języka angielskiego

         W miesiącu listopadzie odbył się w naszej szkole ogólnopolski konkurs z języka angielskiego Forget-me-not, w którym uczniowie mogli sprawdzić swoje umiejętności językowe w zadaniach opartych na opowiadaniach, sentencjach i piosenkach. W konkursie wzięło udział 14 osób. Uczniami, którzy uzyskali najwyższy wynik procentowy (powyżej 86%) i tym samym uzyskali dyplom z wyróżnieniem są:

SP

Tosia Tomaszewska z klasy 7 (98%)

Natalia Sura z klasy 6 (91%)

Milena Misiak z klasy 7 (86%)

LO

Tymon Wenzel z klasy 2A LO (95%)

Rafał Rodzeń z klasy 2A LO (86%)

             Wszystkim uczestnikom gratulujemy podjęcia wyzwania, jakim było przygotowanie się do konkursu.

Uczniowie, którzy uzyskali bardzo wysokie wyniki są dowodem na to, że warto próbować swoich sił w konkursach.

B.Brozyniak


 

 

JĘZYK HISZPAŃSKI W KUCHNI

        Chętni uczniowie z klasy 3, 4 i 5, uczęszczający na dodatkowe zajęcia z języka hiszpańskiego, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, przeprowadzonych w naszej szkolnej kuchni. Głównym celem warsztatów była praktyczna nauka języka, połączona z przyjemną zabawą i nauką praktycznej umiejętności. Przed zajęciami uczniowie poznali nazwy produktów spożywczych w języku hiszpańskim oraz zwroty z przepisu. Podczas warsztatów, realizując kolejne kroki instrukcji w języku hiszpańskim, własnoręcznie wykonali pyszne, chrupiące gofry. Obok nauki języka hiszpańskiego, wspólne kucharzenie  dostarczyło nam wiele pozytywnych emocji i pozwoliło uczestnikom odkryć w sobie zdolności kulinarne oraz zbudować mocniejsze więzi w grupie.

                                                                                                                                                    E. Winiarczyk

Logowanie